Je bekijkt nu Erwtensoep – Snert

Erwtensoep – Snert

Ik dacht altijd dat erwtensoep en snert hetzelfde was en dat wij het snert noemden omdat mijn ouders uit Groningen komen en het dialect is. Maar dat blijkt, na recepten te zoeken op internet, niet het geval. Hoe kan je je vergissen.

Erwtensoep en snert lijken op elkaar, maar er zijn subtiele verschillen. Erwtensoep begint met een stevige bouillon van uien, prei, knolselderij, wortel en runderschenkel, op smaak gebracht met kruiden zoals laurier en tijm. Daarna voeg je spliterwten, extra groenten, rookworst en aardappel toe. Verse ingrediënten maken het lekkerder. Serveer met roggebrood, katenspek en mosterd.

Snert is eigenlijk bijna hetzelfde als erwtensoep. Voeg varkensvlees, spek en botten toe aan de soep en je hebt (bijna) snert. Bijna, want het krijgt de naam “snert” pas na minimaal één dag rusten. Dit rusten zorgt ervoor dat de smaken beter doordringen en het bot geleidelijk gelatine afgeeft, wat de soep nog dikker maakt. Goede snert is zo dik dat je lepel er rechtop in blijft staan. 

Het verschil tussen snert en erwtensoep zit vooral in de afwerking en het geduld.

Wat heb je nodig

  • 500 g spliterwten
  • 2 schouderkarbonaden
  • 3 krabbetjes*
  • 1,5 l water
  • 1 grote ui
  • 1 prei (in halve ringen gesneden)
  • 1/2 knolselderij (in blokjes)
  • 1 grote winterwortel (in blokjes of half cirkels)
  • 1 gedroogde laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • wat verse selderij
  • 1 rookworst

Hoe maak je de erwtensoep – snert

  1. Breng de spliterwten aan de kook met de krabbetjes en de schouderkarbonade in 1,5 liter water.
  2. Beprik de ui met de laurier en de kruidnagel en leg ook in de pan.
  3. Laat alles 1 uur zachtjes koken
  4. Voer er de prei, knolselderij, wortel en de bladselderij aan toe en laat het geheel nog ongeveer 1 uur zachtjes koken. Roer af en toe in de pan zodat het niet aan de bodem plakt.
  5. Haal de ui en het vlees uit de pan. Snijd het vlees van het bot en snijdt het in kleine stukjes. Snijd ook de ui in stukjes,
  6. Doe het vlees en de ui terug in de pan. Roer alles goed door en zet het vuur uit. Laat het rusten.
  7. De volgende dag leg je de rookworst in de pan en laat je het samen met de soep opwarmen (ongeveer 20 minuten), de soep mag niet meer koken.
  8. Wil je het op dezelfde dag eten als je de soep gemaakt hebt. Leg dan de worst in de pan zodra je het gesneden vlees en ui in de pan gedaan (ook dan niet meer laten koken en ongeveer 20 minuten wachten)
Hap & Snap logo

Tips van de specialist

Krabbetjes zijn de ribben van het varken waar het meeste vlees aan zit. Het vlees is mager en heerlijk mals. Ze zijn net iets minder mals dan spareribs waardoor het lekker is als u ze eerst even kookt in een bouillon. Krabbetjes worden ook vaak gebruikt voor het maken van erwtensoep..

Bewaartip: Erwtensoep invriezen? Verdeel de afgekoelde soep per portie in diepvriesbakjes. Zet daarna in de vriezer. De soep is dan 3 maanden houdbaar. Haal de erwtensoep de avond van tevoren uit de vriezer en leg in de koelkast. Snel ontdooien? Leg de plastic diepvrieszak met soep in een bak koud water. Niet warm, om bacteriegroei te helpen voorkomen. Vervang het water elke 10 min. door nieuw koud water tot de soep is ontdooid. Verwarm ontdooide erwtensoep in een pan op laag vuur. Voeg eventueel een scheutje water toe als de soep te dik wordt.

Geef een reactie