Bij een hartig Indonesisch gerecht zoals rendang is een frisse tegenhanger onmisbaar. Acar ketimun, een zoetzure komkommersalade, past hier perfect bij. Deze klassieker is niet alleen lekker bij rendang, maar ook veelzijdig genoeg om met andere groenten te bereiden, zoals witte of rode kool, wortel, ui, augurk, tomaat, bloemkool en boontjes.
Hier is het recept voor de klassieke versie, maar je kunt ook een snelle variant maken als je weinig tijd hebt.
- 30 minuten
- 4 personen
- Bijgerecht
Wat heb je nodig voor het zoetzuur
- 5 dl natuurazijn of rijstazijn
- 250 gram kristalsuiker
- 3 kaneelstokjes
- 4 steranijs
- 4 kruidnagels
- 1 eetl. kummel (karwij of komijn)
- 1 eetl. 4 seizoenen peper
- 2 rode pepers
- Schil of rasp van citrusfruit
- 1 eetl. zout
- 1 komkommer
Hoe maak je de Atjar van Komkommer
- We maken eerst het zoet zuur. Doe azijn, kristalsuiker, kaneelstokje, steranijs, kruidnagel, 4 seizoenenpeper, kummel, rode peper en zout in een pannetje en breng aan de kook.
- Haal van het vuur en laat afkoelen. Voeg naar wens nog wat rasp of schil van sinaasappel, mandarijn, citroen of limoen toe.
- Snij ondertussen de komkommer in de gewenste vorm.
- Giet het afgekoelde zoetzuur erop zodat het net onderstaat.
- Minimaal een dag laten staan.
Zoetzuur voor als je haast hebt
- Snij een komkommer in de gewenste vorm.
- Meng met 1 eetlepel Maldonzout en 1 eetlepel suiker.
- Laat 10 minuten intrekken.
- Giet het vocht eraf en meng met een paar eetlepels sushiazijn.
- Direct serveren of maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast

Tips van de specialist
♦ Maximaal een week houdbaar.
♦ Het zoetzuur wat je over hebt kun je maanden bewaren in de koelkast.
Het recept komt van de website: Chef on a mission
Post Views: 183