Sambal maken

Sambal maken. Er was een tijd dat er al tranen in mijn ogen sprongen als ik alleen aan sambal dacht. Die tijd is niet meer. Deze Surinaamse sambal kun je trouwens heel makkelijk zelf maken. Kost je nog geen 5 minuten voor een potje in de koelkast waar je weken mee vooruit kunt.

Wat heb je nodig

  • 250gr pepers naar keuze (bijvoorbeeld: Madame Jeanette, combi gele en rode adjuma of mijn eigen favoriet: combi rode adjuma en rawit pepers)
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1el suiker
  •  1el azijn
  • sap van 1/2 citroen
  • flinke scheut zonnebloemolie

Hoe maak je sambal

  1. Haal de steeltjes van de pepers af en doe ze in een hakmolen samen met de ui en knoflook. Hak dit helemaal fijn. Doe de suiker, azijn en citroensap erbij, maal kort door. Als laatste een flinke scheut zonnebloemolie erbij, wederom kort malen.

  2. Schep de sambal over in een glazen potje en bewaar in de koelkast.

Hap & Snap logo

Tips van de specialist

♦ Doe altijd handschoentjes aan als je met hete pepers werkt. Zeker als er kinderen in de buurt zijn.

♦ Deze sambal is heerlijk op broodjes, bij nasi, bami, roti of bij kip met bruine bonen.

Geef een reactie