Geen uren stoven, wél die kruidige, warme smaak: deze rendang-gehaktballetjes met sperziebonen zijn de makkelijke versie van een klassieker.
Lekker met frisse ingelegde komkommer en radijs erbij – voor een beetje pit én crunch.
Bij ons aan tafel viel hij niet helemaal in de prijzen, maar voor een doordeweekse hap zeker de moeite waard.
- 30 minuten
- 4 personen
- Hoofdgerecht
Wat heb je nodig
- 500 gram rundergehakt
- 1 stuk boemboe rendang
- 1 rode peper
- 1 bosje radijs
- 1 komkommer
- 400 gram sperziebonen
- 8 el rijstazijn
- 2 sjalotten
- 250 ml kokosmelk
- 300 gram basmatirijst
- 3 el kristalsuiker
- 1 ei
Hoe maak je de rendang haktballetjes
- Meng 8 el (rijst)azijn en 3 el suiker in een steelpannetje en verhit totdat de suiker is opgelost. Snij 1 komkommer en 1 bosje radijsjes in dunne plakken. Meng de komkommer en radijs met het suiker-azijnmengsel en laat minimaal 20 minuten intrekken.
- Pel en snipper 2 sjalotten en 2 teentjes knoflook, en snij 1 rode peper fijn. Meng 1 fijngesneden sjalot met 500 g rundergehakt, 1 ei en een snuf peper en zout in een kom. Vorm hier kleine gehaktballetjes van.
- Verhit 2 el olijfolie in een ruime stoofpan en bak de gehaktballetjes hierin rondom bruin.
- Voeg dan ook de overige sjalot, knoflook en rode peper toe en bak kort mee. Voeg vervolgens 1 pakje rendang-boemboe toe aan de pan, bak even mee en schenk er 250 ml kokosmelk en 100 ml water bij. Laat de rendangballetjes 5 tot 10 minuten sudderen totdat ze gaar zijn.
- Breng ondertussen twee pannen water aan de kook voor de rijst en de sperziebonen. Kook 400 g sperziebonen in 10 tot 12 minuten beetgaar. Kook 300 g basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de rendang-gehaktballetjes met de rijst en boontjes.

Tips van de specialist
♦ Extra lekker met wat seroendeng en verse korianderblaadjes.
Post Views: 39