Dit recept, Spinaziestamppot, zag ik ooit in een kookboek van Sonja Bakker, maar hij is in allerlei varianten op internet te vinden. Deze variant vind ik lekker.
De Mr is er niet dol op, maar ik mag hem soms wel maken. Als ik jullie was zou ik hem zeker eens proberen.
Spinazie seizoensheld in juni
Spinazie is seizoensgroente van april tot september. Dan komt de groente meestal van Nederlandse bodem. In juni is de spinazie op z’n best. In februari tot april komt de spinazie uit de kas.
Wat heb je nodig
800 gr. kruimige aardappelen
600 gr. bladspinazie
8 zongedroogde tomaatjes
125 gr. spekreepjes
40 gr. pijnboompitjes
peper en zout
scheutje melk
klontje boter
Italiaanse kruiden, optioneel
Parmezaanse kaas, optioneel
Wat is handig
koksmes
officemes
snijplank
stamppotpan
aardappelstamper
koekenpan
Bereidingswijze voor de Spinaziestamppot
- Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen 20 minuten in een ruime pan en giet deze daarna af. Laat op een klein vuurtje heel even droogstomen maar zorg dat ze niet aanbakken.
- Laat ondertussen de zongedroogde tomaatjes even uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd daarna in kleine reepjes. Snijd met een groot mes de bladspinazie wat fijner. Gewoon steeds een bergje op je snijplank leggen en er ‘grof’ doorheen hakken. Het hoeft niet heel klein te worden.
Bak de spekjes
- Bak de spekjes aan in een koekenpan tot ze krokant zijn en schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat de pan op laag vuur staan zodat het achtergebleven spekvet vloeibaar blijft.
Maak de stamppot
- Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper en giet het spekvet erbij. Eventueel kan je de aardappels ook fijn knijpen met een pureeknijper. Doe een klein klontje boter in de pan en een scheutje melk en maak er een mooie puree van. Doe er beetje bij beetje de bladspinazie bij en stamp of roer alles goed door elkaar.
- Verhit kort de pijnboompitjes in de koekenpan tot deze beginnen te kleuren en haal ze daarna direct uit de pan. Roer de pijnboompitjes samen met zongedroogde tomaatjes en de spekjes door de stamppot, kruid met wat peper en zout. Laat de stamppot nog een paar minuten warm worden op laag vuur en roer af en toe even om.
- Wil je een Italiaans tintje aan je stamppot geven? Dan kan je tegelijk met de bladspinazie wat Italiaanse kruiden aan je stamppot toevoegen. Voor het serveren strooi je er nog wat versgeraspte Parmezaanse kaas over.
Post Views: 354