Soms heb je geen zin in gedoe, maar wél in iets lekkers. Deze Italiaanse klassieker is er zo één: eenvoudig, snel klaar en toch vol smaak. Een handvol basisingrediënten – uien, eieren en Parmezaanse kaas – en je bent er al.
Laat de uien rustig smelten in een pan met deksel (ja, het ruikt meteen heerlijk), klop de eieren met een flinke lepel kaas, en giet het mengsel erbij. Even bakken, niet te lang, en klaar is je omelet. Volg de kooktijd en hij is precies zoals ‘ie moet zijn.
Serveer ‘m bij de lunch of als snelle avondmaaltijd. En weet je wat handig is? Ook koud is-ie verrassend lekker. Ideaal voor in je lunchtrommel de volgende dag – als er tenminste iets overblijft…
Mijn tip: voeg een snufje tijm of wat verse peterselie toe als je dat in huis hebt. Geeft nét even extra smaak en geur.
- 17 minuten
- 2 personen
- Hoofdgerecht / Lunch
Wat heb je nodig
- 4 eieren
- 1 middelgrote ui (ongeveer 150 g)
- 15 g geraspte Parmezaanse kaas (1 royale lepel)
- Extra vierge olijfolie naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
Materialen
- Kom
- Pan met antiaanbaklaag
- Vork
- Mandoline
Hoe kaam de Uienomelet:
- Stap 1 – Pel eerst de ui en snijd hem in dunne plakjes met een mandoline
- Stap 2 – Giet wat olijfolie in de pan en voeg de gesneden uien toe. Laat de uien met een deksel op de pan op een middelhoog vuur ongeveer 10 minuten bakken, af en toe roeren (de uien moeten verwelkt en zacht zijn).
- Stap 3 – Klop ondertussen de eieren snel los in een kom. Voeg vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas, een snufje zout en een snufje peper toe en meng het mengsel goed.
- Stap 4 – Als de uien klaar zijn, leg ze dan gelijkmatig op de bodem van de pan. Voeg dan het mengsel met de losgeklopte eieren toe en zorg ervoor dat het goed verdeeld is (we raden aan de pan bij het handvat te nemen en te draaien). Bak de omelet vervolgens ongeveer 7 minuten op middelhoog/laag vuur met het deksel erop.
- Stap 5 – Controleer na deze tijd of de randen gemakkelijk loskomen en of de bodem door en door gaar is. Draai de uienomelet vervolgens om met behulp van een bord (of een plat deksel).
- Stap 6 – Laat de omelet in de pan glijden en bak de andere kant ongeveer 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur zonder deksel.
- Stap 7 – De uienomelet is klaar. Je kunt hem warm, lauw of koud serveren. De keuze is aan jou!



Tips van de specialist
♦ Een paar dagen in de koelkast, goed afgedekt met huishoudfolie of in een luchtdichte bak.
♦ Gebruik uien met een zoete smaak. Wij raden witte of gouden uien aan.
♦ Voor de uienomelet is geraspte Grana Padano of geraspte pecorino kaas ook prima. Als je pecorino gebruikt, doe dan minder zout in de geklopte eieren.