Overheerlijke, bijna goddelijk lekkere biefstuk reepjes. Zo mals en zacht en binnen
- 20 minuten
- 2/3 personen
- Hoofdgerecht
- Pittig
Wat heb je nodig
Het vlees
400g entrecote of ander “rood vlees”
1 tl sojasaus
2 tl maizena
1 el olie
Snijd de entrecote in dunne plakjes, meng met sojasaus, maizena en olie en zet weg.
Snijd en zet klaar:
1 el fijngehakte knoflook
1 el fijngehakte gember
5 lente-uitjes in stukken van 4 cm
Meet af en zet klaar:
2 el sha cha saus (of ook lekker: lao gan man chilisaus)
2 tl suiker
1 el sojasaus (of zet de fles klaar)
Hoe maak je de biefstukreepjes met sha cha saus
- Verhit een wok of koekenpan zonder olie tot heel heet. Voeg dan een scheutje olie toe en bak het vlees kort. Het liefste heb je een diepbruine buitenkant terwijl de binnenkant nog een beetje rood is. Een onmogelijke opdracht, maar toch goed om in je achterhoofd te houden.
- Laat het vlees nu op een bord glijden en zet even weg.
- Zet het vuur lager, voeg een scheut olie toe en bak knoflook en gember zachtjes 1 of 2 minuten tot in ieder geval het rauwe er vanaf is.
- Voeg dan de sha cha saus en suiker toe en bak zachtjes een minuut of twee. Voeg de stukken lente-ui toe en bak die totdat ze een beetje zacht zijn geworden. Doe dan het vlees terug in de pan samen met een scheut sojasaus en warm alles gauw nog even door. Serveren met rijst.
- Dit recept komt van The Woks of Life en is ook lekker met kip, garnalen of een stevige witvis. Tempeh lijkt me ook lekker, maar die zou ik wel eerst knapperig frituren/bakken. Kortom, sha cha saus is lekker met alles!
Waar kan je Sha Cha saus kopen?
- Jumbo: Lee Kum Kee
- Albert Heijn: Lee Kum Kee
- Albert Heijn: Crispy Chilli in Oil

Tips van de specialist
♦ Lao gan ma is de merknaam van een reeks van Chinese chilisauzen waarvan de bekendste de “Crispy Chilli in Oil” is. Daarop voortbordurend is er ook een variant met gefermenteerde zwarte bonen en eentje met pinda’s. De sojaboontjes en stukjes ui zijn knapperiger dan je zou verwachten en de chili minder scherp. De saus heeft veel fans over de hele wereld en het merk dijt gestaag uit met steeds meer varianten zoals die met stukjes koolrabi, tofu of gefermenteerde groenten. .
♦ Sha cha saus is een saus uit Taiwan en de Chinese regio’s “tegenover” Taiwan. Bovenop drijft een helderoranje olie die doet vermoeden dat de saus heel pittig is, maar dat is ze helemaal niet. De smaak komt in de basis gewoon van olie, knoflook, ui, sesam, gember en chilipeper, maar de vezelige structuur en de echte umami smaak komt van de gedroogde garnaaltjes en de zeer spannend klinkende hagedisvis. Stiekem doet deze saus wel een beetje denken aan de beroemde en veel duurdere X.O. saus.