Ik heb in veel gevallen wanneer ik rijst kook, rijst over. En wat kan je nu beter maken van rijst wat een dag oud is…. gebakken rijst. Zo gooi je geen eten weg en het is nog eens super lekker ook!
Binnen 5 minuten op tafel? Ja zeker, wanneer je tenminste rijst gebruik die al gekookt en koud is. Voor meer tips van gebakken rijst… kijk bij de tips.
- 5 minuten
- 2 personen
- Hoofdgerecht
Wat heb je nodig
- 3 eetlepels wokolie
- 2 kommetjes rijst
- 4 eieren, geklutst
- 1 bosui, in ringen met het groene en witte deel gescheiden
- 1 eetlepel sojasaus
- Zout
Hoe maak je de gebakken rijst met ei
Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan op hoog vuur.
Kluts de eieren in een kom, voeg ze toe aan de hete olie en roerbak ze tot ze bijna gaar zijn. Doe het witte deel van de bosui bij de eieren en roer kort. Doe vervolgens de overige eetlepels olie erbij en voeg de rijst toe. Zorg dat alle korreltjes rijst goed loskomen, breek eventueel grote stukken rijst met een pollepel. Roer alles goed door elkaar.
Giet de sojasaus langs de rand van de pan bij de rijst en meng de ingrediënten met elkaar, zodat ieder korreltje rijst een lichtbruine kleur heeft. Zet indien nodig het vuur lager, zodat de egg fried rice niet verbrandt.
Haal de pan van het vuur. Verdeel de rijst over een twee kommen en druk het goed aan. Zet vervolgens een bord op de kom en draai de kom en het bord om, zo krijg je een mooi hoopje rijst.
Bestrooi de egg fried rice met het groene deel van de bosui en serveer met chili olie of andere garneringen.

Tips van de specialist
♦ Wacht even… 5 ingrediënten en klaar binnen 5 minuten? Jazeker! Dat komt doordat we overgebleven rijst gebruiken. Geen overgebleven rijst in de koelkast? Dan kun je ook vers gekookte rijst gebruiken. Kies wel voor een rijstsoort met een droge korrel zoals basmati. Hierdoor zal de rijst namelijk goed bakken en krijg je geen papperige rijst..
♦ Gebruik nooit (we herhalen: nooit) warme rijst. Warme rijst wordt zompig en plakkerig, en neemt de smaken veel minder goed op. Het is het beste om rijst te gebruiken die je een dag eerder, of op z’n minst een paar uur eerder hebt gekookt en in de koelkast hebt gezet.
Dit recept komt van de website Culy.nl